Arbeidsmiljøloven § 3-5 slår fast at det er arbeidsgiver som skal gjennomgå opplæring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid:
Arbeidsgiver skal gjennomgå opplæring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid.
Hensikten med en plikt til opplæring er å tydeliggjøreforventningen om at arbeidsgiver skal ha kunnskap om grunnprinsippene i systematiskhelse-, miljø- og sikkerhetsarbeid og om arbeidsmiljøloven. For å kunne ta de riktige beslutningene i forhold til arbeidsmiljøet, skal arbeidsgiver ha kunnskap om hvilke kravsom gjelder, hva som skal til for å få et godt arbeidsmiljø og hvordan det skal arbeidessystematisk med helse-, miljø- og sikkerhet i virksomheten.
Plikten til å gjennomgå HMS opplæring er personlig og kan ikke delegeres. Når det gjelder arbeidstakere som har til oppgave å lede eller kontrollerer andre arbeidstakere, skal arbeidsgiver sørge for at disse har nødvendig kompetanse til å føre kontrollmed at arbeidet blir utført på en helse- og sikkerhetmessig forsvarlig måte, jf. arbeidsmiljøloven § 3-2 første ledd bokstav b). HMS kurs kan derfor være aktuelt for disse gruppene også. Arbeidstilsynet har laget en veiledning om arbeidsgivers plikt til å gjennomgå HMS opplæring.
Les mer om hvordan HMS kurset gjennomføres.
HMS kurset har som mål å:
- Gi arbeidsgiver kunnskap om hvordan det skal arbeides systematisk med helse-, miljø-og sikkerhet i virksomheten.
- Bidra til at arbeidsgiver blir i stand til å se, tenke og handle på en slik måte at helse,miljø, sikkerhet og velferd blir ivaretatt i virksomheten.
- Bidra til at arbeidsgiver ser verdien av et velfungerende helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid.
- Bidra til at helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet blir integrert i planleggings- og beslutningsprosesser i virksomheten, herunder også omstillingsprosesser.
- Sette arbeidsgiver i stand til aktivt å bruke arbeidsmiljøloven og dens forskrifter for åfremme en kontinuerlig forbedring av helse, miljø og sikkerhet i virksomheten.
- Gi arbeidsgiver kunnskap om arbeidsmiljøfaktorer som kan ha innvirkning på arbeidstakernes fysiske og psykiske helse og arbeidsmiljøet i egen virksomhet.
- Bidra til at arbeidsgiver driver godt helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid gjennom dialog,medvirkning og partssamarbeid
Opplæringens innhold:
- Det er en klar intensjon at arbeidsgivers opplæring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidskal tilpasses den enkelte virksomhets og bransjes risiko- og driftsforhold.
- Følgende temaer bør blant annet inngå i opplæringen:
- Arbeidsmiljøloven og dens forskrifterOpplæringen skal gi arbeidsgiver:
- Innføring i arbeidsmiljølovens innhold og struktur.
- Orientering om arbeidsmiljølovens forskrifter.
- Kunnskap om arbeidsmiljølovens bestemmelser og dens forskrifter som har særligbetydning for egen virksomhet og bransje.
- Kunnskap om:
- Arbeidsgivers plikter.
- Arbeidstakers rett og plikt til medvirkning.
- Verneombudets funksjon og oppgaver.
- Arbeidsmiljøutvalgets funksjon og oppgaver.
- Bedriftshelsetjenestens funksjon.
Systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid
Med utgangspunkt i arbeidsgivers virksomhet, dens art, aktiviteter, risikoforhold og størrelse, skal opplæringen gi arbeidsgiver kunnskap om hvordan det i virksomheten skalutføres systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i henhold til de til enhver tid gjeldende krav i lov og forskrift.
Arbeidsmiljøfaktorer
Opplæringen skal gi arbeidsgiver kunnskap om hvordan de organisatoriske, fysiske ogpsykososiale forhold i virksomheten virker inn på arbeidsmiljøet, samt hvilke positive ognegative helsemessige konsekvenser dette kan ha. Arbeidsmiljø og arbeidsrelasjoner
Opplæringen skal gi arbeidsgiver kunnskap om hvordan man kan arbeide for å oppnå etgodt arbeidsmiljø og gode arbeidsrelasjoner, herunder hva som blant annet fremmer:
- God kommunikasjon og godt samarbeid.
- Faglig og personlig utvikling for den enkelte.
- Partssamarbeid og medvirkning fra de ansatte.
- Forutsigbarhet og tydelighet med hensyn til hvem som har myndighet, ansvar ogoppgaver i virksomheten.
Inkluderende arbeidsliv
Opplæringen skal gi arbeidsgiver kunnskap om hvordan det i virksomheten skal arbeidesfor et inkluderende arbeidsliv, blant annet viktigheten av å:
- Tilrettelegge for arbeidstakere slik at de bevarer sin helse og arbeidsevne.
- Tilrettelegge for arbeidstakere med redusert arbeidsevne og arbeidstakere med funksjonshemming.
- Sørge for systematisk arbeid med forebygging og oppfølging av sykefravær.
- Iverksette tiltak for å hindre utstøting av arbeidstakere